Arisa S.A Blog

Είναι η εγκατάσταση ΑΤΜ καλή ιδέα για την επιχείρησή μου;

Επιχείρηση που δε θέλει να παρέχει ευκολία στους πελάτες της, δεν υπάρχει... Με την εγκατάσταση ενός ΑΤΜ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα διευκολύνατε την καθημερινότητά τους.

Από την άλλη πλευρά, ως ιδιοκτήτης επιχείρησης δε θα επενδύατε ποτέ σε κάτι που δε θα προσέφερε καλή απόδοση της επένδυσης.

Είναι λογικό λοιπόν, πριν προτρέξουμε, να δούμε μαζί κάποιες παραμέτρους που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας σχετικά με την επιχείρηση και την τοποθεσία της, ώστε να κρίνετε αν η παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι η σωστή επιλογή.

Τύπος και τοποθεσία επιχείρησης


Ποιοι άραγε τύποι επιχειρήσεων είναι ιδανικοί για να παρέχουν μια λύση ΑΤΜ;

  • Παντοπωλεία. (Αυτό είναι συχνά το πρώτο μέρος που οι άνθρωποι αναζητούν μηχανήματα ATM εκτός από τράπεζες.)
  • Βενζινάδικα.
  • Εστιατόρια και μπαρ.
  • Χώροι μουσικής / χώροι εκδηλώσεων, ειδικά εκείνοι με μπαρ ή υπηρεσίες αυτόματης πώλησης.
  • Ξενοδοχεία / μοτέλ.
  • Άλλες μικρές επιχειρήσεις που προτιμούν να παίρνουν μετρητά από την εκτέλεση πιστωτικής κάρτας.

Η ουσία;

Εάν η επιχείρησή σας έχει καλύτερη απόδοση με αγορές που πραγματοποιούνται με μετρητά (ή είναι ακόμα και cash-only) ή / και έχει αρκετή κίνηση σε καθημερινή βάση, οι πιθανότητες είναι ότι η εγκατάσταση ενός ATM είναι καλή ιδέα!

Ταιριάζει η επιχείρηση σας ταιριάζει στο προφίλ που περιγράψαμε;

Τότε αξίζει να συνεχίσετε να διαβάζετε, καθώς πλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δύναμη της fintech, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας.

Στο άρθρο αυτό θα μάθετε πως το Bank-in-Shop της ARISA μπορεί να διευκολύνει τους πελάτες σας και να αυξήσει την αφοσίωσή τους και, ως αποτέλεσμα, να σας δημιουργήσει σημαντικά κέρδη!

Η δύναμη της fintech in-store


Όταν οι πελάτες σας πρέπει να βρουν μετρητά, που πηγαίνουν;
Γιατί να τους “διώχνετε” προς την τράπεζα; Γιατί να μην προσελκύετε νέους;

Ένα ΑΤΜ μπορεί να ξεκλειδώσει την ανάπτυξη της επιχείρησής σας, καθώς οι έξτρα χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που θα παρέχετε στους πελάτες σας θα ενισχύσουν άμεσα τα κέρδη.

Οι λόγοι για τους οποίους η κατοχή και εκμετάλλευση ΑΤΜ μηχανών θεωρείται καλή επένδυση, είναι πολλοί. Παρακάτω, θα επιχειρήσουμε να κρίνουμε το επιχειρηματικό μοντέλο με τα αντικειμενικά κριτήρια που θα κρίναμε και οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών.

Ας εστιάσουμε αρχικά στα ίδια τα μηχανήματα, αφού αυτά είναι εκ των πραγμάτων ο πυρήνας της επιχείρησης,

Ποια είναι τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των ΑΤΜ;


1. Μακρύς κύκλος ζωής


Ο κύκλος ζωής ενός πολλές φορές φτάνει και τα 15 έτη, και υπερκαλύπτει ως και τρείς φορές τον φορολογικό χρόνο απόσβεσης παγίων, και πολύ περισσότερο και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, το αρχικό κόστος κτήσης.

Πάρτε για παράδειγμα τα ΑΤΜ των τραπεζών τα οποία υπάρχουν στην ίδια θέση και λειτουργούν πολλά έτη, χωρίς αντικατάσταση. Επιλέγοντας το σωστό μοντέλο, είναι πολύ πιθανόν να παραταθεί ο κύκλος ζωής του αρκετά περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι κατασκευαστές έχουν ήδη προνοήσει για την δυνατότητα μελλοντικών αναβαθμίσεων με χαμηλό κόστος, ώστε να διατηρούν το μερίδιο που οι ίδιοι κατέχουν στην παγκόσμια αγορά.

2. Χαμηλό κόστος συντήρησης


Όλοι οι κατασκευαστές προσφέρουν εγγύηση καλής λειτουργίας, και αν ακολουθήσετε πιστά το χρονοδιάγραμμα των τακτικών σέρβις και της τροφοδοσίας του ΑΤΜ με τα αναγκαία αναλώσιμα, το κόστος συντήρησης μετακυλά και ανάγεται στις προμήθειες που πληρώνουν οι πελάτες για τη χρήση του.

3. Χαμηλό λειτουργικό κόστος και άμεση εκμετάλλευση


Μετά την εγκατάστασή του, τη φόρτωσή του με μετρητά και το τεστ λειτουργίας, κάθε ΑΤΜ είναι έτοιμο να φέρει κέρδη από το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο λειτουργίας του! Τα μόνα που χρειάζονται; Ρεύμα και σύνδεση στο διαδίκτυο!

Δεν υπάρχει δηλαδή χαμένος ή «νεκρός χρόνος» εκμετάλλευσης, ούτε έχει κόστος διαφήμισης και κόστος απόκτησης πελάτη, αφού η καταχώρησή του στους χάρτες της Google είναι δωρεάν!

Το λειτουργικό κόστος εκμετάλλευσης είναι επίσης χαμηλό και αναπροσαρμόζεται εύκολα, σύμφωνα με το εκάστοτε επιχειρηματικό μοντέλο.

Για παράδειγμα, η μεταφορά χρημάτων προς το ΑΤΜ, η συντήρηση και αναγόμωση-αντικατάσταση αναλωσίμων, η επισκευή όποτε κριθεί απαραίτητη, η παρακολούθηση των συναλλαγών και τέλος, η υποστήριξη πελατών, μπορούν να γίνουν με ελάχιστους πόρους ανθρώπινου δυναμικού, είτε να ανατεθούν εξ’ ολοκλήρου εξωτερικά σε παρόχους τέτοιων υπηρεσιών, όπως η ARISA.

4. Εύκολο να μετακινηθούν


Κάθε ΑΤΜ εσωτερικού χώρου, αλλά ακόμα και επιτοίχιο – βιτρίνας, μπορεί πολύ εύκολα να μεταφερθεί από κάποιον χώρο σε κάποιον άλλο, με ελάχιστη διακοπή λειτουργίας (ή ακόμα και με καθόλου διακοπή κάτω από ορισμένες συνθήκες, π.χ. μεταφορά από κατάστημα σε κατάστημα σε ώρες μη προσβάσιμες για το καταναλωτικό κοινό).

5. Real-time έσοδα


Τα κέρδη από την εκμετάλλευση ενός ΑΤΜ μηχανήματος είναι ορατά και προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο, και άρα είναι δυνατόν για τον επιχειρηματία να μπορεί να γνωρίζει επακριβώς την ροή εσόδων του, και αντίστοιχα να μπορεί να καταστρώσει την στρατηγική ανάπτυξης και επέκτασης της επιχείρησής του.

Χωρίς να ακουμπήσουμε καν νούμερα, χωρίς να έχουμε κάνει καν υπολογισμούς, διακρίνουμε ήδη σημαντικούς λόγους που μας αποδεικνύουν ότι μία ΑΤΜ επιχείρηση έχει πλεονεκτήματα που άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δεν έχουν. Ή ακόμα και αν έχουν, υστερούν σε αποδόσεις κερδών, λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους και διαφήμισης.

Για πιο ουσιαστική οικονομική ανάλυση πάνω στην κατοχή και διαχείριση μηχανών ΑΤΜ, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό άρθρο, με τίτλο “Πόσο κέρδος μπορείτε να έχετε από τη χρήση ΑΤΜ?”

Ποια είναι όμως τα πραγματικά οφέλη που θα αποκομίσετε από τη χρήση ενός ΑΤΜ;


Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείστε, θέλετε να χτίσετε μια ισχυρή βάση πελατολογίου και να διατηρήσετε μια συνεχή ροή προς την πόρτα σας.

Ωστόσο, πόσες ευκαιρίες πώλησης έχετε χάσει επειδή κάποιος πελάτης δεν είχε αρκετά χρήματα στο χέρι για να αγοράσει τα προϊόντα σας;

Ας δούμε 7 τρόπους με τους οποίους ένα ΑΤΜ μπορεί να ξεκλειδώσει την ανάπτυξη της επιχείρησής σας, ξεκινώντας από την πρώτη μέρα:

1. Αυξημένη κίνηση στο κατάστημά σας


Όταν κάποιος φεύγει από ένα μαγαζί για να ψάξει για ένα ΑΤΜ, είναι απίθανο να επιστρέψει στο μέρος από το οποίο μόλις έφυγε. Αν βρει αυτό που ψάχνει στο δικό σας μέρος, θα παραμείνει εκεί.

Άραγε, τι θα συνέβαινε αν ένα ανταγωνιστικό κατάστημα στο τέρμα του δρόμου δεχόταν κι αυτό (όπως και το δικό σας) μόνο μετρητά αλλά οι τσέπες κάποιων πελατών ήταν άδειες; Σε ποιο κατάστημα θα συγκεντρωνόταν όλος αυτός ο κόσμος για να εξυπηρετηθεί;

Καθώς θα γίνεται γνωστό ότι προσφέρετε υπηρεσίες ΑΤΜ, όλο και περισσότεροι περαστικοί θα ξεκινήσουν να έρχονται πρώτα σε εσάς, με αφορμή τις έξτρα χρηματοοικονομικές υπηρεσίες!

2. Αυξημένες πωλήσεις


Τώρα που έχετε περισσότερο κόσμο ο οποίος έρχεται στο χώρο σας για να χρησιμοποιήσει το ΑΤΜ σας, θα δείτε ότι πολλοί από αυτούς θα ξοδέψουν κάποια από τα χρήματα που σήκωσαν στην ίδια την επιχείρησή σας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι χρήστες ΑΤΜ ξοδεύουν κατά μέσο όρο 25% περισσότερα χρήματα σε κάποιο κατάστημα από το οποίο έκαναν ανάληψη μετρητών, έναντι των καταστημάτων που δεν έχουν ΑΤΜ.

Για επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται στα μετρητά, οι οποίες λειτουργούν κάνοντας τους πελάτες να πληρώνουν συνεχώς για να βρίσκονται εκεί, όπως κέντρα διασκέδασης και bars, η ικανότητά τους να βγάζουν λεφτά σχετίζεται άμεσα με το πόσα χρήματα έχει ο πελάτης στην τσέπη του.

Το να έχετε ένα ΑΤΜ στο χώρο επιτρέπει στους πελάτες να συνεχίζουν να ξοδεύουν χρήματα με μικρή ή καμία διακοπή.

3. Βελτιωμένη ικανοποίηση του πελάτη


Παρόλο που το ηλεκτρονικό εμπόριο ολοένα και αυξάνεται, έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι αγοραστές (58%) ακόμα προτιμούν να ψωνίζουν μέσα στο κατάστημα.

Όταν εισέρχονται στο δικό σας, τι είδους εμπειρία έχουν;

Αν φεύγουν λόγω έλλειψης μετρητών ή νιώθουν απομονωμένοι λόγω της δικής σας πολιτικής πληρωμών, δεν θα αργήσει η ώρα που θα κάνουν τη δουλειά τους αλλού.

Χρειάζεται μόνο μια κριτική ενός αστεριού για να “πατώσουν” οι πωλήσεις σας και τα μελλοντικά δυνητικά κέρδη.

Αντικείμενα άνεσης, συμπεριλαμβανομένων των ΑΤΜ, βοηθούν στη βελτίωση της εμπειρίας στο κατάστημα και αυξάνουν τις πιθανότητες να κερδίσετε αυτά τα πολυπόθητα 5 αστέρια. 

4. Καταργηση των επιταγών


Δέχεται η επιχείρησή σας επιταγές? Αν ναι, μπορεί να βρίσκεστε σε οικονομικό μειονέκτημα. 

Το μεγαλύτερο ρίσκο που αντιμετωπίζετε είναι ότι μια επιταγή μπορεί να μείνει ακάλυπτη λόγω ανεπαρκών χρημάτων, καθιστώντας σας ανίκανους να συλλέξετε το χρέος.

Επιπλέον, πολλές μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα με απάτες γύρω από τιε επιταγές. Μάλιστα, το 70% των απατών με επιταγές συμβαίνουν σε εταιρείες με λιγότερους απο 100 εργαζομένους..

5. Λιγότερες επιστροφές μέσω πιστωτικών καρτών


Αν οι πελάτες σας αδυνατούν να πάρουν επιστροφή χρημάτων από το κατάστημά σας, μπορούν να επικοινωνήσουν με την τράπεζα τους για επιστροφή χρέωσης.
Αυτό σημαίνει ότι ζητούν από την τράπεζα να πάρει τα χρήματα από το λογαριασμό της επιχείρησής σας και να τα βάλει στον προσωπικό τους λογαριασμό.

Κάθε φορά που γίνεται ένα τέτοιο αίτημα, η τράπεζα ξεκινάει μία έρευνα στον ισχυρισμό. Αν τον βρουν έγκυρο, μπορούν να κάνουν αφαίρεση του ποσού και να μεταφέρουν τα χρήματα. Παράλληλα, ο πελάτης δεν είναι καν υποχρεωμένος να επιστρέψει το προϊόν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική ζημία για την επιχείρησή σας. Με την ύπαρξη ενός ΑΤΜ στο χώρο σας, μπορείτε να ενθαρρύνετε τη χρήση μετρητών και να βοηθήσετε να μειωθεί η χρήση καρτών και των επακόλουθων αντιστροφών πληρωμών. 

6. Λιγότερες προμήθειες από τη χρήση πιστωτικών καρτών


Ως έμπορος, γνωρίζετε για τις προμήθειες που θα αφαιρεθούν όταν οι πελάτες πληρώνουν με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Τα τέλη συναλλαγών μπορεί να είναι ένα τεράστιο φορτίο, άσχετα από το χώρο στον οποίο δραστηριοποιείστε. 

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες πιστωτικών καρτών χρεώνουν τους εμπόρους ένα ποσό μεταξύ 1% και 3% και κάθε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα.

Αλλά, όταν ένας πελάτης χρησιμοποιεί ένα ΑΤΜ, δεν σας κοστίζει τίποτα. Τα ΑΤΜ δε σας χρεώνουν προμήθεια - χρεώνουν μόνο αυτόν που κάνει την ανάληψη.

Και από τη στιγμή που ο πελάτης σας θα έχει πάνω του μετρητά, είναι πιο πιθανό να αγοράσει από έσας με αυτά... Αυτό μπορεί να μειώσει αισθητά όλα τα κόστη συναλλαγών και τις προμήθειες.

Στατιστικές δείχνουν ότι οι περισσότεροι έμποροι που εγκαθιστούν ΑΤΜs μειώνουν τα μηνιαία τέλη για τη χρήση πιστωτικών καρτών κατά μέσο όρο 30%. Αυτά είναι χρήματα που μένουν στην τσέπη σας.

Ακόμα και μικρά τέλη μπορούν να αθροιστούν σε ένα σημαντικό ποσό αυξάνοντας τις συνολικές χρεώσεις.

7. Προσαύξηση εσόδων


Αφήσαμε το καλύτερο κομμάτι για το τέλος!

Κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί το ΑΤΜ σας, η επιχείρησή σας λαμβάνει μία μικρή πρόσθετη χρέωση.

Γιατί να μη προσθέσετε άλλη μία άνετη επιλογή, που δε θα σας τρώει καθόλου χρόνο, ώστε να δημιουργήσετε άλλη μία ροή εσόδων;

Κάθε φορά που ένας πελάτης χρησιμοποιεί το ΑΤΜ σας, λαμβάνετε μια μικρή προμήθεια, μια “προσαύξηση εσόδων”, της τάξης των ~€2.00. Ο μέσος πελάτης της ARISA κερδίζει περίπου €300 το μήνα με αυτό τον τρόπο, αν και οι πολυσύχναστες τοποθεσίες μπορούν να φτάσουν σε κάποια χιλιάρικα. 

Η προμήθεια αυτή είναι δική σας απόφαση, και διαφέρει ανά περιοχή. Ο εθνικός μέσος όρος είναι €2.00.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της ARISA μπορούν να σας καθοδηγήσουν καθ’όλη τη διαδικασία, της αγοράς, εγκατάστασης και χρήσης των καλύτερων μηχανών για την τοποθεσίας σας.

Μπορούμε επίσης να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε αν θέλετε επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως διαφημίσεις στην οθόνη ή διαφημιστικά κουπόνια που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη σας.

Η ARISA προσφέρει ειδικά προγράμματα για τους κλάδους της Εντατικής Λιανικής, των Μετακινήσεων, του Τουρισμού, της Υγείας & Ευεξίας, της Εστίασης & Διασκέδασης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, των Τηλεπικοινωνιών & Ενέργειας, και του Ανεφοδιασμού & Καυσίμων. 

Είμαστε πάντα δίπλα σας για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας και να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεστε.

Μιλήστε με κάποιον εξειδικευμένο συνεργάτη σήμερα!

Διαβάστε επίσης: “Πόσο κέρδος μπορείτε να έχετε από τη χρήση ΑΤΜ?”

Άρθρα Fintech